torsdag 10. desember 2020

Kule ord (68): dødsforakt

Faksimile frå katolsk.no. 

Anne Bente Hadland er leiar av Katarinahjemmet i Oslo og ein viktig talsperson for den katolske kyrkja. I desse koronatider vil ho pussa støv av "dødsforakta", som ho ser som det motsette av dødsangst. Kyrkja bør visa dødsforakt meiner Hadland:

Misforstå meg ikke. Jeg er veldig for smittevern og vasker hender, holder avstand og bruker munnbind når et er på krevd. Men kirken har et annet kall enn å dyrke frykten for sykdom og død. Kirkens tradisjonelle rolle er å være til stede for menneskene i pesten. Pave Frans sier at kirken skal være et feltsykehus. I stedet blir de stengt.

Dødsforakt er ikkje eit ord å bruka lettvint, om vi tenkjer over det, men eg trur vi gjer klokt i å lytta til det Hadland seier om saka. Forresten likar eg Nynorskordboka sin definisjon av "dødsforakt" betre enn den vi finn i Bokmålsordboka. Den siste gjer ordet litt for passivt gjennom å forklara det som "likegyldighet overfor døden". å er det meir fres over Nynorskordboka som definerer dødsforakt som " det å ikkje ottast døden; stor djervskap". Vel, Bokmålsordboka hentar seg litt inn att med å forklara det samansette uttrykket "med dødsforakt" som  "innbitt, uforferdet".

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar