fredag 17. august 2018

Vi tar hverandres hender og setter oss i ring

Det har vore gjort før (foto: Marsyas,
frå Wikimedia Commons)
Men fullt så enkelt er det ikkje. I Oslo er det ein mann som ikkje får jobba vidare som lærar fordi han ikkje vil handhelsa på kvinner. I Sverige har det versert ei liknande sak der ei kvinne vart sendt heim frå eit jobbintervju fordi ho ikkje ville handhelsa på menn.

Det er ikkje alltid så lett når ulike kulturar og religionar møtest. I møte med islam synest eg ofte det store norske fleirtalet går inn i rolla som den forskremte majoritet. For sjølvsagt forventar vi at folk skal sjå kvarandre og helsa på kvarandre på ein arbeidsplass. Det har med grunnleggjande respekt å gjera. Men må alle helsa på same vis, og må dei gjera det på vår måte? For det var jo ikkje slik at den muslimske mannen ikkje ville helsa. Men han hadde altså litt andre grenser enn nordmenn flest, litt andre oppfatningar av kva som var passande og kva som var for intimt. Vi standard-norske vil av og til snubla borti det same når det gjeld helsing gjennom klemming. Det er blitt mykje vanlegare dei seinare åra, men ikkje alle føler seg vel med det, i alle fall ikkje i alle situasjonar.

Og kva gjer vi då? Vi prøver å visa respekt for den som har litt andre grenser, sjølvsagt. Vi tvingar ingen til å klemma, gjer vi vel? Og det går jo heilt fint å helsa utan at alle må klemma. Vi kan til og med godta det utan tilleggja den andre ansvaret for all verdsens forkvakla kvinnesyn.

Såpass rause bør vi vera med læraren i Oslo òg. Sjølv om han er muslim. Visst oppstår det problem når kulturar og religionar møtest. Men la oss ta dei store støytane i dei store spørsmåla. Og då bør vi unngå å tvinga mindretal i det som for oss i fleirtalet bør vera ein liten ting, men som for den andre parten kan opplevast vanskeleg. Er vi ikkje, mange av oss, sjølve i mindretal ein del gonger, og burde vi ikkje forstå litt betre korleis det er?

Så er det samstundes slik at alle muslimar ikkje er like. Mange muslimar har ingen problem med å handhelsa på folk av det motsette kjønn, og vi må for all del ikkje gjera dei den bjørnetenesta å sjå på dei som light-muslimar av den grunn. Men det er ei anna sak.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar