onsdag 1. august 2018

Kule ord (47): personleg muslim

Er nokon av dei personlege i si tru? (Foto: Arve Kjell Uthaug)
Ikkje før er uttrykket "personleg kristen" husja ut bakdøra, før "personleg muslim" kjem glidande inn på eit halal-bananskal. I min barndom var personleg kristen ein av dei vanlegaste merkelappane på ein person som hadde ei tydeleg kristen vedkjenning. Men uttrykket vart kritisert, og er mindre brukt i dag. Dåverande biskop Odd Bondevik var ein av dei som tok eit oppgjer med ordet:

— Vi gjør en feil i vår tradisjon når vi gjør troen individuell og ensom. Vi må ta et bibelsk oppgjør med denne seiglivete norske tradisjonen: at Bibelen er den enkeltes sak. Bondevik pekte på at denne tenkningen kom inn midt på 1800-tallet, med Kierkegaard og Ibsen. — Og vekkelsene hev seg på. Det ble tordnet mot den kollektive tro, bare den enkelte skulle gjelde. Derfor har vi fått uttrykket «personlig kristen». Men har noen hørt om en «personlig muslim»? Eller en «personlig humanetiker»? Det er ikke bibelsk lære å henge troen på individet. Dette må vi våge å ta et oppgjør med, tross gammel tradisjon.


Slik sa biskopen. Men no har eg likevel nettopp lese om ein "personleg muslim". Bushra Ishaq, som har skrive ei slags andaktsbok saman med presten Sunniva Gylver, kjem med følgjande eigenerklæring: "Eg er ingen teolog. Eg skriv i kraft av det å vere personleg muslim." Og sjølv om uttrykket personleg muslim neppe er vanleg, er det interessant å sjå at muslimen Hadia Tajik for nokre år sidan løfta fram "personleg kristen" som noko positivt:

(...) Islam er imidlertid tradisjonelt annerledes enn den evangelisk lutherske kristendommen, slik den i hovedsak praktiseres i Norge. Her heter det hos mange at de er «personlig kristne». Et uttrykk som veldig fint målbærer at deres tro er en sak mellom Gud og dem. 

Det interessante her er at biskop Bondevik vil kvitta seg med "personleg kristen" for å letta børa for individet og gje det drahjelp frå truskollektivet. Tajik vil derimot frigjera seg frå trykkande tradisjonar og tolkingar i truskollektivet.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar