onsdag 28. november 2012

Ei temmeleg unyttig bok

(Foto: Arve Kjell Uthaug)
Boka heiter på norsk 325 rankinglister om likt & ulikt. Originalen, som kom i 1977, hadde den litt meir pretensiøse tittelen The Book of Lists. Like sikkert som boka er subjektiv, og på sett og vis unyttig, like visst er ho underhaldande. Her er det lister over det meste: ti på topp og ti på bånn, enkle opplistingar og fyldigare grunngitte rangeringar, og ei tematisk spennvidde frå dei ti boda til «Benjamin Franklins 8 grunner til å gifte seg med en eldre kvinne».

Den som kjem over denne boka på ein brukthandel, bør slå til. Ei slik vakker blanding av synsing og obskur kunnskap bør ikkje få liggja ubrukt. Titlane på listene talar best for seg sjølve: «Historiens 10 verste mennesker», «9 berømte steiner», «7 berømte meldinger i flaskepost», «Tidenes verste platetitler», «16 store bøker som endret historiens gang», «10 berømte bøker som aldri har eksistert», «21 gode råd til en datter», «8 velkjente personer med bare ett øye», «Pelé velger tidenes 50 beste fotballspillere», «10 personer en ikke bør be til middag» og «8 tilfeller av spontan forbrenning». Og så bortetter.


Sidan det går mot jul, tek eg med omtalen av Santa Claus Conquers the Martians frå 1964, som er lista som nummer sju av dei ti verste filmane gjennom tidene (denne lista er dessverre ordna alfabetisk):


Barna på Mars har det ikke noe moro, så Mars-innbyggerne kidnapper Julenissen fra Nordpolen for å bortføre ham til den røde planeten. Denne ondskapsfulle planen går i vasken takket være Billy og Betty, to unger her på jorden, og en snill Mars-mann som heter Dropo.


Spesielt interesserte blir oppmoda om å spørja etter videokassetten på ein dårleg sortert brukthandel.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar