søndag 1. januar 2012

Ein mørk minnedag for kristne i Midtausten

1. nyttårsdag  2011 var ein merkedag og ein mørk dag for kristne i egypt i Egypt. Den koptiske kyrkja i Egypt er det største kristne kyrkjesamfunnet i Midtausten. Sjølv om koptarane er ein minoritet i sitt eige land – ein reknar med at om lag ti prosent av egyptarane er kristne – utgjer dei fleire millionar. 1. januar for eit år sidan vart det gjennomført eit attentat mot ei koptisk kyrkje i Aleksandria. Meir enn tjue kristne mista livet.

Dette er berre ei av mange hendingar som viser forfølginga og vanskane mange kristne opplever i land dominert av islam. Problemet er ofte både diskriminerande ordningar i samfunnet og direkte vald frå ekstremistiske grupper. Talet på kristne i Irak har falle dramatisk etter at Saddam Hussein vart styrta, og mange hugsar søndagen i slutten av oktober 2010 som endte med at minst 58 menneske – kvinner og menn, unge og eldre, lekfolk og prestar – vart drepne etter at islamistiske terrorista storma ei kyrkje i Baghdad. I Pakistan sit den kristne fembarnsmora Assia Bibi med dødsom hengande over seg for blasfemi. Tidleg i 2011 vart den kristne statsråden for minoritetar drepen i Pakistan.  I Tur Abdin i det sørlege Tyrkia er det ikkje mange igjen av det som ein gong var eit stort syrisk-ortodoks samfunn. Men det er framleis liv i Mor Gabriel, eit kloster som vart grunnlagt på slutten av 300-talet. Her samlast biskop, munkar, nonner, lokale kristne og tilsreisande til bøn og tilbeding. Samstundes kjempar klosteret mot å bli fråteke store delar av eigedomane sine. I Syria er mange kristne redde for at diktatoren Assad skal falla, fordi dei fryktar at situasjonen deira då vil bli langt verre enn han er no.

Dessverre kan denne lista gjerast mykje lenger. Presset er sterkt mot kristne i mange muslimsk-dominerte land. Derfor er det gledeleg at den norske utanriksministeren Jonas Gahr Støre ved inngangen til 2012 løftar fram situasjonen for desse gruppene. ”Kristne er under press i hele Midtøsten. Også andre minoriteter blir forfulgt. Regjeringen vil nå styrke arbeidet for beskyttelse av livssynsminoriteter”, skriv han i avisa Vårt Land (29.12.2011). Regjeringa vil ”styrke innsatsen både i FN og overfor enkeltland”. No på nyåret skal det presenterast eit prosjekt, og det skal m.a. opprettast eit forum der både menneskerettsorganisasjonar, akademikarar og engasjerte trussamfunn vert inviterte til å delta.

I seg sjølv snur sjølvsagt ikkje desse tiltaka situasjonen for dei kristne i Midtausten. Likevel er det svært gledeleg at utanriksministeren engasjerer seg for kristne og andre som blir forfølgde i Midtausten. Alle som bryr seg om situasjonen til dei kristne i Midtausten, bør senda varme tankar til utanriksministeren ved nyårstider. Og når han møter leiarar frå Irak, Tyrkia, Egypt, Saudi-Arabia, Pakistan og andre land der kristne har det vanskeleg, reknar vi med at han tek opp desse spørsmåla.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar